Een beetje verliefd….. De vlieger……Zij gelooft in mij….
Wie kent ze niet, de liedjes van Andre Hazes. (1951-2004)
Wat je ook van deze markante man zelf vindt, of je fan was van zijn muziek of helemaal niet…feit blijft: Hij heeft een blijvende invloed gehad. Op onze cultuur, op onze muziek maar ook op onze uitvaarten.
Hoe dan, denk je misschien. Op 23 september 2004 overleed Andre Hazes. En meteen werd al duidelijk, de uitvaart van deze man gaat bijzonder worden.

Een ceremonie op locatie
En dat was het ook. op 27 september volgt een afscheidsceremonie vanuit de Amsterdam ArenA, die zijn weerga niet kent. Speciale noodverordening via de burgemeester, opschaling van allerlei veiligheidsdiensten en een concertorganisator die vanuit een kamer in het ziekenhuis samen met de familie de uitvaart regelde.

Mediaweergave
De eerste keer dat er zo’n dienst met massale media aandacht en vanuit zo’n publieke locatie zou zijn. Het werd live uitgezonden en trok 6 miljoen kijkers. Ook ik zat met verwondering te kijken. 50.000 mensen in een bomvolle Arena, meerdere optredens en die kist op de middenstip van het door de zanger zo geliefde voetbalveld. Er werd over (bijna) niets anders gesproken, op het nieuws, aan de tafels van praatprogramma’s op tv en in elk magazine.

Na dit evenement stroomde bij de uitvaartbranche de aanvragen voor ceremonies en bijeenkomsten op locatie binnen. “Mogen we een ceremonie houden bij de roeivereniging?”,  “Mijn vader wil graag worden uitgedragen vanuit de kinderboerderij, waar hij beheerder was, mag dat?” Inmiddels kan dat allemaal en is de vraag “is er nog een speciale plek, waar vanuit we bijvoorbeeld een ceremonie of het uitdragen kunnen plannen” een hele normale.

Vuurpijlen en astatoeages voor de asbestemming
Bijna een jaar na de uitvaartceremonie, werden er tien vuurpijlen afgeschoten met een deel van zijn as. De familie koos voor meerdere bestemmingen. De vuurpijlen waren op uitdrukkelijke wens van de zanger zelf. En twee van zijn kinderen gebruikten de as in tatoeages.
Overigens is het gebruik van as is tatoeages nu omstreden, omdat gebleken zou zijn, dat heel veel mensen afstotingsverschijnselen krijgen en de daarbij behorende gezondheidsproblemen. Ook blijkt dat er een relatie kan zijn tussen as in de huid tatoeëren en het ontstaan van huidkanker.

Mogelijkheden
Ook op dit moment zijn er veel meer manieren voor asbestemming en denken mensen vaak veel verder dan alleen de urn. Je kan de as laten verwerken in kunstvoorwerpen van glas bijvoorbeeld. Maar ook in sieraden, of in een schilderij. Je kan de as in een ballon (milieuvriendelijk) laten verstrooien of, zoals ik dat afgelopen mei zelf deed, met een wandelstok die bij iedere stap iets van de as achterlaat. *

Persoonlijk
In diverse interviews liet de weduwe van Andre Hazes weten: “hij had het prachtig gevonden en het paste zo helemaal bij hem” En dat is denk ik wel waarom het zo’n voorbeeld is gebleken. Niet meer de gedachte “zo doen we dat niet” maar meer: “wat past er bij de overledene, waar stond hij of zij voor of wat zijn de echte wensen van de nabestaanden?”

Ik ben in ieder geval blij met het feit dat de uitvaart van Hazes zoveel mensen liet praten over afscheid en uitvaart. En bij elke keer dat ik zijn muziek hoor, moet ik daarom even glimlachen.

*voor meer informatie over de wandelstok die ik noem de TOLAD kan je hier meer informatie vinden.

Delen: