Nederland is een multiculturele samenleving door de vele culturen die hier te vinden zijn. Dat zie je met name terug bij grote levensgebeurtenissen als geboorte, huwelijk en uiteindelijk bij het afscheid nemen na overlijden.

Bij een uitvaart denken we al snel aan symboliek en aan rituelen. Maar wat zijn rituelen en waaruit ontstaan ze? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? In deze presentatie maakt u kennis met afscheid nemen in verschillende culturen. Het levert u een verrijking van uw beeld van de Nederlandse afscheidscultuur op.

Inhoud Multiculturele rituelen in de uitvaartbranche

U maakt kennis met afscheid nemen in het hindoeïsme, boeddhisme en jodendom, met Chinese en Creoolse rituelen en moslimgebruiken. Wat zijn de diverse ‘rollen’ van familieleden, nabestaanden en ander ‘publiek’? Wat is de rol van de voorganger of uitvaartleider?

We gaan in op zaken als:

  • Kleding
  • Regels en wetten
  • Eten en drinken
  • Opbaring

En tot slot benoemen we een aantal bijzondere veranderingen in de uitvaartbranche, die hebben geleid tot de moderne, brede uitvaartcultuur die we nu kennen. Natuurlijk is er ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Praktisch

Tussen de 20 en 30 deelnemers.
Duur: inclusief nabespreking 1,5 uur.
Zowel overdag als ’s avonds te boeken.

Iets voor uw bijeenkomst?

Deze presentatie is interessant voor een brede publieksgroep. Denk aan bijeenkomsten van ouderenbonden, serviceclubs, verenigingen of bibliotheken.

Multiculturele rituelen komt bijzonder tot zijn recht als onderdeel van een themabijeenkomst over de eindelevensfase. We werken desgewenst samen met bijvoorbeeld een religieus voorganger, cultureel antropoloog of ritueelbegeleider.

Kijk hier voor een prijsindicatie.

Neem contact op

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Downloads

Keuzes bij een uitvaart.pdf

De belangrijkste keuzes bij het vormgeven van een uitvaart op een rij.

Klinische les productinformatie.pdf

Alle informatie over de klinische les staat op een A4 bij elkaar in dit document.

Tips bij verlies en rouw op het werk.pdf

Dit zijn tips die kunnen helpen in het omgaan met gevoelens van verlies en rouw op of bij het werk.